Ben je hier per ongeluk terechtgekomen op zoek naar tips over POSSE, ga dan nog maar even iets leuks doen: de site is er klaar voor, maar ik niet. Een mens raakt heel wat stukjes kwijt: blogs worden opgeheven, passwords raken kwijt, papieren columns zakken weg in en diep verleden. Daar moest deze site dus iets aan gaan doen met een slim systeem dat POSSE heet.
Ooit. Intussen is het een voorraadkast voor stukjes die ik heb gered uit het wereldwijde digitiale stukjeskerkhof, en verder is het een opslagplaats voor de resultaten van genealogisch onderzoek (menu hierboven).

Posse

POSSE betekent: “Publish On Your Own Site, Syndicate Elsewhere”. Dat je dus alles eerst op je eigen site zet en vandaar doorplaatst naar waar je het wilt hebben. Op twitter. Op een ander blog. Op YouTube, als het een video zou zijn. Zodat het niet kwijtraakt of eigendom wordt van een internetgigant en verdwijnt als ‘jouw’ platform wordt opgeheven.

Je hangt er een kaartje aan dat die ontvangende site vertelt wat dit is – een statusupdate, een losse opmerking, een video of een quote – en als je het dan allemaal goed doet kan je vanaf je eigen site praten met mensen op bijvoorbeeld Feestboek. Als je dat zou willen. Of je stukjes op een blog kan zetten. En als je dan ook nog ingewikkeld ingewikkeld ingewikkeld doet, dan is ook altijd duidelijk dat dit jouw stukje is.

Indieweb

Dat is het hele idee van indieweb: ‘co-creation’ fijn, maar jij blijft onafhankelijk, vandaar ‘indie’. De drie punten van hun credo zijn: je content is van jou; jij kan het zetten waar je wilt en praten met wie je wilt; jij houdt de controle over wat jij schrijft (en niet de eigenaar van het netwerk waar je het toevallig zet). Dan Gillmor noemt het “close to magical”: wil je er meer over lezen, kijk dan eens hier.

Dat is dus de bedoeling. Mijn goede voornemen is: stukjes eerst hier, en vandaar doorplaatsen naar bijvoorbeeld mijn nieuwe blog. En misschien ook dingen die ik tweet maar waar ik later meer mee wil doen. Hoe je dat aanpakt en ook nog iets behoorlijks laat zien aan mensen die per ongeluk op je ‘verzamelbak’ stuiten – dat is voor mij nog abacadabra in plaats van moeiteloos en magisch.

Je kan er heel veel mee, maar dat heb ik allemaal nog niet gedaan. Voorlopig wordt dit dus precies wat het zegt: een verzamelbak voor stukjes en een plek waar ik experimenteer om de handigste aanpak te vinden van POSSE (en nog zowat dingen).

Dat kan best een tijdje duren, want het is een tijdvretertje van de ergste soort en ik doe ook andere dingen… Dus als het dan allemaal klaar is, weet ik ongetwijfeld hoe het had gemoeten, en heeft er wel iemand een plugin ontwikkeld voor alles wat ik nu zo ingewikkeld vind. En stukjes die ik hier tik omdat ik ze de moeite van het bewaren waard vind, zijn dan veel mooier en met toeters en bellen te lezen op mijn blog.
Dus als gezegd: ga nog maar even iets leuks doen en laat mij hier rustig knoeien in het enge Indie-bos.

Geef een reactie