Of hoe je familie digitaal gehijacked kan worden

Genealogie was vroeger een stoffige bezigheid voor gepensioneerden. Zij reisden naar archieven waar ze urenlang zaten te turen naar microfilms en stoffige registers, op zoek naar hun familiegeschiedenis. Dat hoeft allemaal niet meer: oude akten en documenten zijn te vinden op internet. Steeds meer babyboomers maken er een hobby van en zij pakken het serieus aan, maar ook anderen storten zich op deze digitale rijkdom.

hannametpamfletWat nou geboortedatum, aktes, voornaam?

Genealogen zijn ruwweg te verdelen naar generaties. Vooral de oudste babyboomers puzzelen op onleesbare scans en nemen deel aan fora om verschillende takken van hun familie met elkaar te verbinden. Zij hebben de tijd, de belangstelling voor hun geschiedenis en misschien een tikje nostalgie of het gevoel een schakel te zijn in een keten van generaties. Hun gegevens moeten kloppen: het moet wel over hen gaan.

De ‘digitale generaties’ die na hen kwamen, kijken daar anders tegenaan. Sommigen zien het als een uitdaging: zij willen zo snel en zo ver mogelijk door naar de next levels in het spel dat genealogie heet. Zij tikken hun achternaam in op de Google van de genealogie, filteren misschien nog op hun geboorteplaats en koppelen dan vrolijk een stel mensen met dezelfde naam aan elkaar. Deze is vast wel een zoon van die, hup! door naar de volgende generatie. Als dan soms een voornaam of een geboortedatum niet helemaal klopt, hey logisch toch dat er soms een foutje wordt gemaakt. Maar dit zou heel goed kunnen kloppen. Het enige wat eraan ontbreekt is een Facebook-app om hun score te publiceren: Hoe ver kan jij terug in je verleden? Ik kwam tot 1716.

Rapper

Ook emotie kan een drijfveer zijn om op de genealogie te duiken. De 25-jarige rapper Tiger Curran speurt op findmypast.com naar zijn roots: “De maatschappij wordt geregeerd door technologie. Ik kijk naar mijn roots om met beide voeten op de grond te blijven.” Zulke genealogen zoeken een bepaalde voorvader of een mooi verhaal, en als zij hebben gevonden wat zij zochten is het klaar. Mooi man. Zij kunnen er een sfeerfol plaatje en een passend nummer achter gooien en het gevoel delen met hun Facebookvrienden, of iets moois maken op Instagram.

De boomers en gepensioneerden die dit mogelijk hebben gemaakt door al die gegevens in een digitaal bestand te tikken gruwen er misschien van, maar het doet geen vlieg kwaad.

Hijackers

Anderen storten zich op dezelfde digitale gegevens, maar genealogen zijn het niet. Zij kijken niet naar hun familie, maar zoeken ‘geestelijke voorouders’ in het verleden. Mensen die hen een feelgood-ervaring geven omdat zij (denken deze zoekers) een strijd streden waarmee zij zich identificeren, worden zonder pardon geannexeerd. Zo kon het gebeuren dat ik op een nare website een familielid tegenkwam dat zich helaas goed schijnt te lenen voor projecties. Lees dat hier: zij is posthuum geannexeerd door een beweging die volgens haar niet deugde

 

Een lange versie van dit artikel verscheen eerder in mijn blog hierDe omgekeerde wereld dus als ik Indie wil publiceren…

Geef een reactie